Tjek din røgalarm 1. december

Opdateret: 29 november 2022

En røgalarm er din billigste livsforsikring – når røgalarmen virker. På torsdag er det fælles nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane, at få tjekket om din røgalarm fungerer.

Hver fjerde af os har ingen røgalarm i hjemmet, selvom det er den billigste livsforsikring. Det er et oplagt sted at foretage en lille investering, som kan have stor effekt. Især i vintermånederne, hvor vi opholder os meget indendørs, ofte med levende lys, øges risikoen for brand i private hjem. Det oplever brandvæsnet, når de hver vinter rykker ud til over 900 brande i private hjem.

Røgalarmer advarer om en brand, men forhindrer den ikke. Risikoen for brand kan reduceres ved at følge nogle få enkle råd:

- Mange brande starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys. Så vær ekstra opmærksom i den travle julemåned. Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader lokalet. I år skal man fortsat være meget opmærksom på håndspritten, som er en yderst brændbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at placere håndsprit langt væk fra de levende lys, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Hvorfor have en røgalarm?

Brand udvikler røg, som stiger opad. Når røgen rammer loftet, vil røgalarmen bedst registrere røgen, når den sidder placeret i loftet midt i rummet. Effektiviteten af røgalarmen nedsættes, hvis den placeres andre steder end i loftet. Er den f.eks. placeret på væggen, eller hvis den ligger oven på et skab, skal en meget større del af rummet være fyldt med røg, før den begynder at bippe.

Selvom du allerede har en eller flere røgalarmer i dit hjem, er det ikke sikkert, de fungerer. På torsdag bør du tjekke, om din røgalarm stadig virker.

- Røgalarmer, der ikke virker, giver falsk tryghed. Derfor skal du jævnligt tjekke dine røgalarmer. Sørg blandt andet for, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.