Trænger du til mere mod og selvtillid? Så er det "brandkadet", du skal gå til. Bare spørg Amalie, Mathias, Nicolaj og Cecilie!

Opdateret: 01 august 2023
Brandkadetternes hold 14
Lørdag den 10. juni fik hold 14 af Brandkadetterne diplom på et bestået forløb. Det skete i forbindelsen med en opvisning i træningscenteret i Gudsø .

 

Nogle har gået rundt med en drøm om at blive brandmand allerede fra barns ben. Nogle har haft brug for at få afprøvet deres grænser og udfordre sig selv. Andre er kørt surt i det i forhold til skolen eller vennerne og forsøger at skabe en positiv forandring i deres liv. 

Sådan lyder nogle af begrundelserne fra de teenagere, som har været en del af dette forårs brandkadethold.

Brandkadetholdet, som er nummer 14 af sin slags og gennemføres i et samarbejde mellem UngKolding og TrekantBrand, har de forgangne fem måneder fået førstehjælpsundervisning, prøvet kræfter med brandslukning, røgdykning, natteøvelser og ikke mindst været en del af et unikt og inkluderende fællesskab.

En modig fritidsinteresse

Brandmand og klubmedarbejder ved UngKolding Tommy Nielsen har været underviser for Brandkadetterne, siden tilbuddet i sin tid blev startet.  

Han fortæller, at Brandkadetterne både henvender sig til unge, som er udfordrede på den ene eller den anden måde, og til unge, som bare har lyst til en anderledes fritidsaktivitet.

"Hos os bliver de behandlet ens, uanset om de er udfordrede eller ej. I deres hverdag og skolegang bliver der taget hensyn, det gør vi ikke på samme måde. Vi er til gengæld meget direkte i vores kommunikation med faste rammer for, hvad vi gør og ikke gør," forklarer Tommy Nielsen om den pædagogiske tilgang.

Den og de øvelser, som kadetterne bliver kaste ud i, betyder, at de går fra forløbet med mere selvtillid og selvværd, end da de kom.

"Nogle kommer fra en hverdag, hvor de ikke føler, at de er en del af nogle fælleskaber. Her klarer de pludselig at samarbejde, selvom de er pressede, og hvis en anden på holdet er presset, så lærer de at steppe op og hive dem med, som ikke er så godt med," forklarer Tommy Nielsen. 

På den måde får alle de unge kadetterne en oplevelse af, at de kan langt mere, end de troede, de kunne. Det er noget af det, der gør Brandkadetterne til et unikt tilbud.

"Der er ikke andre fritidstilbud, hvor man tester de unges mod. De får jævnligt at vide fra mange sider, at de skal tage sig sammen. Men hvis man ikke tror på sig selv, eller hvis man kæmper med angst, så skal man have nogle lidt ekstreme oplevelser for at se, at man faktisk godt kan," konstaterer Tommy Nielsen.

De 14 unge, der var med på Brandkadet hold 14, afsluttede deres forløb lørdag den 10. juni. Det skete med en opvisning for familie og venner, samt uddeling af diplomer på TrekantBrands træningscenter ved Gudsø.

Mød fire af de nyudsprungne kadetter her: 

Navn: Amalie Mille Rughave Dam

Alder: 16 år

Fritidsinteresser: Være sammen med vennerne og arbejde i Bilka

Hvordan blev du en del af brandkadetterne: Min talentudvikler ved kommunen fortalte mig om det. Hun vidste, at jeg gerne vil prøve grænser af, og at jeg drømmer om at blive brandmand. 

Hvad er det vigtigste, du har lært: Jeg har lært, hvordan man opfører sig ordentligt og respektfuldt, og jeg har fået styr på, hvad jeg skal gøre, hvis der pludselig er nogen, som har brug for hjælp. Og så har jeg lært at styre mit temperament. 

Hvordan har brandkadet-forløbet flyttet dig: Det har været megafedt, for du prøver rigtig mange grænser af.

Før gik jeg ikke i skole, men sov det meste af dagen og hang ud med mine venner, når de fik fri. At være brandkadet har gjort mig glad, og jeg sidder ikke så meget hjemme mere, for jeg har indset, at det her er noget, jeg helt vildt gerne vil.

Det har løftet mig, og nu kan jeg se et lys for enden af gangen. Det har også åbnet nogle døre for mig, for jeg tror, at jeg fik mit job i Bilka, fordi de kunne se, hvad jeg havde lært som brandkadet.

Hvad er planen nu: Efter sommerferien skal jeg på efterskole, men derefter vil jeg måske gerne være en del af Ungdomsbrandskorpset, og på sigt vil jeg uddannes brandmand. Det kan man blive uden at have gode karakterer - så det er godt for mig!

 

Navn: Cecilie Lass Eriksen

Alder: 15 år

Fritidsinteresser: Være sammen med vennerne og arbejde på Sydgrillen.

Hvordan blev du en del af brandkadetterne: Min UU-vejleder fortalte mig om det. Jeg vil gerne ind til politiet, så derfor meldte jeg mig til, og jeg er glad for, at jeg gjorde det.

Hvad er det vigtigste, du har lært: Jeg har lært førstehjælp, hvad man skal gøre i tilfælde af brand og så har jeg fået en masse udfordringer.

Hvordan har brandkadet-forløbet flyttet dig: Jeg ved ikke, hvordan jeg præcis har flyttet mig, men jeg er sikker på, at der er sket noget.

Vi er blevet udfordret og har været tæt på ild flere gange, men jeg har aldrig følt, at det var usikkert eller farligt. Der har været et godt sammenhold på holdet, og vi snakker godt sammen.

Hvad er planen nu: Jeg skal på gymnasiet efter sommerferien og fortsætter også i Ungdomsbrandkorpset. Og jeg tror, at min tid som brandkadet har åbnet nogle flere muligheder for mig i forhold til, hvad der skal ske i fremtiden. 

 

Navn: Mathias Sørensen

Alder: 13 år

Fritidsinteresser: Sport, især håndbold.

Hvordan blev du en del af brandkadetterne: Min lærer fortalte mig om det, fordi jeg havde snakket om, at jeg måske gerne vil være brandmand, politimand eller noget. Jeg fik at vide, at man kan ansøge om, at blive brandkadet, men at det ikke er alle, som får lov at være med. 

Hvad er det vigtigste, du har lært: Det vigtigste er, at jeg har lært, hvordan man håndterer ild og slukker den ordentligt, hvis der opstår brand.

Og så har jeg lært, at der er nogle krav til at være brandmand: Da vi var på øvelse i weekenden, var der nogle af drengene. der larmede lidt om aftenen. Så fik vi besked på at stille os uden for i to geledder, og så skulle vi løbe en tur. Det er man jo ikke vant til. Da vi kom hjem og havde sovet i måske 20 minutter, så begyndte alarmen pludselig at køre og så skulle vi ud at stå igen. Nu skulle vi køre til Gudsø og røgdykke. Jeg var godt nok træt dagen efter. Det var min fødselsdag, men jeg sov i måske to timer, mens der var fødselsdagsgæster. 

Hvordan har brandkadet-forløbet flyttet dig: Jeg tør lidt mere nu, synes jeg, og tror mere på mig selv. Jeg tør springe ud i ting, for nu ved jeg, at jeg kan, selvom jeg plejer at sige til mig selv, at jeg ikke kan. Før turde jeg ikke at røgdykke: Man skal kravle ind i en lille labyrint, hvor det er er helt mørkt, samtidig med at man har en masse tungt udstyr på. Det var jeg ikke vild med første gang, men efter jeg havde gjort det nogle gange, blev det sjovere og sjovere. Man bliver glad inden i, når man har klaret det. Det fandt jeg ud af.

Og så har jeg også fået nogle nye venskaber på holdet.

Hvad er planen nu: Efter sommerferien skal jeg på efterskole i et par år, og derefter vil jeg finde ud af, om jeg skal videre i Ungdomsbrandkorpset. Så må vi se, hvad ser sker hen ad vejen, men der er en stor chance for, at jeg gerne vil prøve at blive brandmand.

 

Navn: Nicolaj Leslie Munkgaard Davids

Alder: 15 år

Fritidsinteresser: At spille musik - især guitar - læse og skrive. Normalt er jeg ikke et særligt fysisk aktivt menneske.

Hvordan blev du en del af brandkadetterne: En af mine venner gik til noget tilsvarende i Assens og nævnte for mig, hvor fedt det var. En dag kom UngKolding til skolen og fortalte om Brandkadetterne. Deres pitch lød også fedt, så jeg fik lyst til at prøve det og se, hvordan det var, og det har været smadderfedt. Jeg har ikke klaget en eneste gang, og hver uge, når jeg er kommet hjem fra Brandkadetterne, har jeg kun haft gode ting at sige.

Hvad er det vigtigste, du har lært: Det faktuelle så som førstehjælp er virkelig godt at have, og hvad man skal gøre i kritiske situationer. En dag lærte vi om elementær brandbekæmpelse og de stadier, der er i en husbrand. Da jeg kom hjem, sagde jeg til min mor: "Vi skal have en brandalarm". Det købte vi dagen efter.

Vi er virkelig forskellige på holdet, og jeg kendte kun én i forvejen. Så jeg er blevet meget bedre til at starte relationer - også med typer, som jeg måske normalt ikke har noget til fælles med. Men som brandkadet er det bare uundgåeligt, at man får et godt fællesskab på holdet. 

Det sjoveste har været røgdykning. Du skal have alt det brandmandsudstyr på, som man ser, de tager på i film, og gå igennem forhindringer, der både er fysisk hårde, men hvor man skal også følge med mentalt

Hvordan har brandkadet-forløbet flyttet dig: Jeg er blevet mere modig, og samtidig har jeg lært at samarbejde og snakke med mange forskellige typer. Nogle var højdeskræk eller havde klaustrofobi, da vi startede, og har derfor haft svært ved øvelserne. Men jeg har set, hvordan de også har rykket sig og tør kaste sig ud i det nu.
Forløbet har også haft indflydelse på, hvordan jeg har det med mine venner i skolen. Jeg tager flere initiativer. Det er nok fordi, man som brandmand ikke bare skal stå og tænke på, hvad man skal gøre. Man skal handle.

Hvad er planen nu: Jeg har helt klart tænkt mig at køre mig videre i Ungdomsbrandkorpset, men jeg skal lige på efterskole først. Efter efterskolen har jeg tænkt mig at skulle på gymnasiet. Jeg ved endnu endnu ikke, hvad jeg vil være, men det kunne være fedt at være brandmand eller bare deltidsbrand.

 

Tommy Nielsen har været instruktør på alle brandkadetforløb.