Har du en røgalarm - og har du husket at teste den for nylig?

Opdateret: 01 december 2023
Den 1. december er det fælles nordisk røgalarmdag.
Den 1. december er det fælles nordisk røgalarmdag.

 

Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag - en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende og opsatte røgalarmer.

Julen nærmer sig, og dermed højsæsonen for at tænde levende lys for at skabe hygge og stemning.
En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for TrygFonden og Beredskabsstyrelsen, viser, at 3 ud af 4 regner med at bruge levende lys i deres bolig i julen.

"Vores nye undersøgelser viser, at de fleste af os godt ved, at levende lys er en væsentlig risikofaktor. Men der er mange traditioner forbundet med lys i juletiden, og vi kan se, at særligt kalenderlyset er populært i de fleste hjem," siger René Højer, der er projektchef i TrygFonden.

Undersøgelsen viser samtidig, at flere har skruet ned for brugen af levende lys i juletiden. Og når der er færre levende lys, så er der også mindre risiko for brand – både de små brande, som folk selv formår at slukke, og de store, hvor brandvæsenet bliver tilkaldt.


De fleste har mindst én røgalarm

Hører man til blandt dem, som gerne vil kunne tænde levende lys med ro i sjælen, så anbefales det at opsætte mindst én røgalarm på hver etage i sin bolig.
Ifølge den nye rapport har 78 procent. af befolkningen i dag mindst én røgalarm i deres bolig. Det er flere end nogensinde før. Men der er stadig for mange, der har røgalarmer liggende, som de ikke har fået sat op, eller som ikke har taget stilling til det at have en røgalarm.

"Røgalarmer skaber tryghed og kan redde liv, så det er en meget positiv udvikling, at flere og flere hjem er udstyret med røgalarmer. Men vi skal stadig arbejde på at få de unge og folk, der bor i lejligheder og lejeboliger, til at få opsat røgalarmer i deres boliger, for på det punkt halter de desværre efter," siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Han uddyber:

"Der skal kun et øjebliks uopmærksomhed til. Levende lys, ild i en gryde eller glemte brændbare ting på komfuret er de hyppigste årsager til, at en brand opstår. Her kan en røgalarm få en afgørende betydning, så folk kan nå at reagere og ikke mindst komme væk, hvis det bliver alvorligt," siger Mads Dalgaard.

Mange af dem, som ikke har opsat en røgalarm, fortæller, at der ikke er tale om et bevidst fravalg, og næsten 20 pct. af dem har ovenikøbet en røgalarm liggende, som de bare ikke har fået sat op.


Brug julen til at tjekke røgalarmen og få styr på, hvad I gør, hvis uheldet er ude

Hvor julen står for døren, og der trods alt er flere levende lys, end det er tilfældet om sommeren, så er det på høje tid at få de sidste 32 procent af danskerne med, så så mange som muligt får en røgalarm i deres bolig.

"Og vi kan kun opfordre til, at man tager en snak i hjemmet om, hvordan man skal reagere, hvis en brand opstår. Vi anbefaler desuden, at man tjekker sine røgalarmer jævnligt og mindst én gang om året. Det kan f.eks. være på fælles nordisk røgalarmdag den 1. december," lyder rådet fra Mads Dalgaard.