Følg disse fem gode råd, hvis du tænder op i brændeovnen på de kolde efterårs- og vinterdage

Opdateret: 13 oktober 2023
Følg disse fem gode råd, når du tænder op i brændeovnen.
Følg disse fem gode råd, når du tænder op i brændeovnen.

 

Efteråret og vinteren er højsæson for skorstensbrande. Det skyldes, at mange tænder op i pejsen og brændeovnen på de kolde dage. Derfor er det en god at tage

I vinterhalvåret, hvor det er blæsende og koldt udenfor, er det hyggeligt at være indendørs med ild i brændeovnen. Men når du tænder op i brændeovnen, skal du huske fem råd, så du undgår brand i skorstenen. Hvert år rykker brandvæsenet nemlig ud til brande, der kunne have været undgået, hvis der var blevet fyret korrekt.  

- Selvom der inden for de seneste fem år har været en tendens til færre skorstensbrande end tidligere, er det stadigvæk vigtigt at have fokus på at fyre korrekt. Ved korrekt optænding kan man forebygge brand i skorstenen, samtidig med at antallet af skadelige partikler i røgen bliver reduceret, siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

 

Blæst og kulde kan øge risikoen

Risikoen for brand kan reduceres ved at følge de fem nedenstående råd og holde øje med ilden.

 

·       Brug kun tørt og rent træ

·       Tænd op fra toppen

·       Sørg for rigelig luft

·       Røgen skal næsten være usynlig

·       Hold en høj temperatur i brændeovnen, pejsen og lignende

 

Mange kender formentlig rådene om, at man skal fyre med tørt brænde, og at der skal være god ilttilførsel. Hvad der måske er mindre kendt, er, at blæst og kulde kan øge risikoen for, at der opstår en skorstensbrand.

- Blæsten kan være medvirkende til, at der kommer øget træk gennem skorstenen. Tricket er derfor at holde øje med ilden og sikre, at der er en nogenlunde konstant ild, fortæller Kenny Dramshøj Christensen, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber.

 


Det er ikke så overraskende i de kolde måneder, at der opstår flest skorstensbrande.

 

Hos Skorstensfejerlauget glæder de sig over, at antallet af brande i skorstene er faldende. Ifølge skorstensfejer Børge Petersen kan det bl.a. hænge sammen med det oplysningsarbejde, skorstensfejerne udfører.

- Når vi er ude at tilse brændeovne, får vi som regel en dialog med ejerne. Vi kan se på skorstenene, om der er fyret korrekt, og hvis det er tilfældet, er alt jo godt. Men der er også tilfælde, hvor vi lige skal gentage de gode råd om at fyre korrekt. Derudover er nye ildsteder med tiden blevet bedre, ligesom myndigheder og organisationer de senere år har haft fokus på at forebygge brande i skorstene, siger Børge Petersen.

Hvis uheldet er ude, skal du lukke for lufttilførslen og ringe 1-1-2. Hæld aldrig vand på ilden.