Du kan minimere risikoen for skorstensbrand ved at følge 5 gode råd
Opdateret:Det er hyggeligt at tænde op i brændeovnen i den kolde og mørke tid. Men det er knap så hyggeligt, hvis ilden i pejsen antænder skorstenen.
Skorstensbrande er den næsthyppigste årsag til brand i danske boliger, men heldigvis er antallet af skorstensbrande faldende, og denne gode udvikling må gerne fortsætte.
Derfor opfordrer TrekantBrand til, at man følger Skorstensfejerlaugets fem gode råd i forbindelse med optænding i brændeovn:
- Brug kun tørt og rent træ
- Tænd op fra toppen
- Sørg for rigeligt luft
- Røgen skal være næsten usynlig
- Hold en høj temperatur i brændeovnen, pejsen og lignende
Er du i tvivl om, hvor tørt dit træ er, kan du købe en fugtmåler i dit lokale byggemarked.
"Er der over tyve procent vand i træet, så skal du ikke fyre med det," lyder det fra formanden i Skorstensfejerlauget Børge Petersen, som desuden opfordrer til, at man har sin kurv med brænde stående i nærheden af brændeovnen, så træet hurtigere tørrer.
Børge Petersen har været skorstensfejer siden 1987, og han glæder sig over, at danskerne tilsyneladende er blevet bedre til at fyre korrekt op, og at vi i langt mindre grad propper alt, der kan brænde, ind i vores brændeovne.
Luk for luften og ring 112
Hvis uheldet alligevel er ude, og der går ild i skorstenen, så er det vigtigt at vide, hvordan man skal agere.
"Hvis der går ild i skorstenen, skal der lukkes for lufttilførslen, og man skal ringe 1-1-2. Man må aldrig hælde vand på en varm skorsten eller brændeovn, da det kan føre til voldsom udvikling af damp eller rørsprængning. Så ring efter professionel hjælp med det samme," lyder opfordringen fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
Er du i tvivl om du benytter din brændeovn korrekt, så spørg din skorstensfejer til råds. Og husk at det er lovpligtigt at få tilset sin skorsten mindst én gang årligt.