Gunnar er kåret som årets stationsleder af medarbejdere og Falck-ledelse

Opdateret: 01 april 2025
”Mit personale betyder lige så meget for mig, som min familie – det ER min familie," siger Gunnar Melchiorsen.
”Mit personale betyder lige så meget for mig, som min familie – det ER min familie," siger Gunnar Melchiorsen.

Hvis man tilfældigvis besøger brandstationen i Grindsted, så er der stor sandsynlighed for, at man møder stationsleder Gunnar Melchiorsen.

For selvom der er tale om en deltidsstation, hvor brandfolkene kun behøver at møde op, når de bliver kaldt, og selvom Gunnar har et fuldtidsjob som portvagt hos IFF og nogle gange kører lastbil på sine fridage, så bruger han også rigtig meget af sin tid på den brandstation, der har tjent som hans andet hjem i snart 37 år.

”Tiden render bare for mig, når jeg er hernede,” konstaterer Gunnar Melchiorsen, som de seneste syv år har været leder på stationen i Grindsted.

Og det gør han så godt, at medarbejdere og Falck-ledelsen i 2024 kårede ham til ”Årets Brandstationsleder.” Det skyldes ikke mindst hans fokus på medarbejdertrivsel.

Som en familie

Det er da også tydeligt at mærke på Gunnar Melchiorsen, at brandfolkene på stationen i Grindsted betyder rigtig meget for ham.

”Mit personale betyder lige så meget for mig, som min familie – det ER min familie. Sådan har jeg haft det i mange år, og det vil min kone også holde med mig i,” understreger Gunnar Melchiorsen.

Han gør en stor indsats for at få en nøje fingerspidsfornemmelse af hver enkelt brandmand, så han kan aflæse deres sindstilstand bare ved at kigge på dem.

”Det handler om at sætte sig ind i, hvad det er for nogle mennesker, der er på stationen. Hvad er deres familierelationer? Hvad er deres livssituation lige nu? Får de fx snart børn?” giver Gunnar som eksempel.

Ved at kende sine folk til bunds, ved han også, hvad han kan forvente af dem, og hvordan han skal gå til dem hver især, når han vil nå ind til dem med et bestemt budskab, eller bare hvis han vil lave sjov med dem.


Gunnar har udviklet sit eget system i garagen, som giver et hurtigt overblik
over, hvem og hvor mange, der er mødt ind på stationen i tilfælde af et udkald.


Det er nemlig ikke uden grund, at Gunnar har fået Charlie Chaplin-citatet ”A day without laughter is a day wasted” (”En dag uden grin, er en dag spildt”) skrevet på væggen i stationsgaragen.

”Vi skal hygge os og have det sjovt sammen. Hvis man ikke kan se glæden i at komme og gøre et stykke arbejde, så skal man overveje, om man skal finde noget andet.”

 

De små ting gør forskellen

Gunnar Melchiorsens måde at skabe glæde på er, at gøre sit til, at brandfolkene har det godt – både på stationen og i deres privatliv. 

Det hele starter med at skabe et godt sammenhold, som for eksempel da han for nylig tog alle fra stationen med på en sportslig teambuilding-dag og lod stationerne i Vejen og Billund dække ind imens.

Han er heller ikke bleg for at stå tidlig op og købe ind til morgenmad, som står klar, når vagtholdet møder ind i weekenden.

”Det kan være de helt små ting, som betyder, at folk føler sig værdsatte,” påpeger Gunnar Melchiorsen.

Men han holder sig ikke altid kun til de små ting. Gunnar går gerne den ekstra mil for at hjælpe sine medarbejdere, hvis de var det svært, står midt i en skilsmisse, mangler et arbejde eller i det hele taget ikke trives i tilværelsen.

Og han er samtidig 100 procent opmærksom på, om en udrykning har påvirket én af hans brandfolk.

”Jeg har selv oplevet tre indebrændinger inden for kort tid. Den ene var en ung dreng, og jeg havde selv små børn på det tidspunkt, så jeg ved, hvor meget det betyder at få den rigtige hjælp. At jeg kom til psykolog på det tidspunkt, har hjulpet mig i resten af min karriere,” fortæller Gunnar.

Derfor bruger han også meget tid på at oplære sine folk i at tale om det, de har oplevet. De skal selvfølgelig huske tavshedspligten og fortroligheden, men det er vigtigt at kunne inddrage sine kolleger og sin familie, når man har det svært. Og hjælper det ikke, så er der psykologhjælp at hente.

”Jeg hjælper så vidt, jeg kan og sender gerne mine folk afsted til psykolog – også når der er tale om private problemer. For jeg vil ikke miste en brandmand,” understreger Gunnar Melchiorsen.

 

Nej tak til hønsegård

Som leder er han samtidig heller ikke konfliktsky. Gunnar kan sagtens give en skideballe, men når det er overstået, så er den også helt lukket ned fra hans side.
Hvis intet andet virker, så er han dog heller ikke bange for at ofre en medarbejder, hvis det er det, der skal til for at redde arbejdsmiljøet på stationen.

”Jeg vil ikke have en hønsegård eller klikedannelser på min station. Så vil jeg hellere have, at der står én brandmand uden for og drømmer om at få lov at komme ind igen, mens de andre 19 inden for har det godt.”

Gunnar Melchiorsen siger selv, at stationen er Carsten Bregendorfs – han var stationsleder, da Gunnar startede. Men der er ikke mange kvadratmeter på brandstationen på Vestergade, hvor Gunnar efterhånden ikke har sat sit præg, og han viser stolt rundt i både garageanlægget og kontorlokalerne.

”Jeg regner da med, at jeg skal blive pensionist hernede,” siger Gunnar.

Han har i alle årene været ansat af Falck, men per 1. april 2026 overtager TrekantBrand den overordnede drift at stationen i Grindsted. Det tager Gunnar med ro.

”Hvad der står på lønsedlen eller hvilket logo, der er på tøjet, det betyder ikke så meget, hvis arbejdet er det samme, og vi er glade for at gå på arbejde.”