På hver anden af TrekantBrands stationer er der ordblinde kolleger: ”Det bliver de ikke ringere brandfolk af”

Opdateret: 10 januar 2024
Søren Holm Pedersen er brandmand ved Jels Frivillige Brandværn - låsesmed og også ordblind.
Søren Holm Pedersen er brandmand ved Jels Frivillige Brandværn - låsesmed og også ordblind.

Brandmand Søren Holm Pedersen er sin mor meget taknemmelig. I barndommen tilbragte han mange timer med hende efter skoletid, hvor hun hjalp ham med lektier og med at stave sig igennem bøgerne. Da Søren Holm Pedersen gik i 2. klasse blev det nemlig konstateret, at han er ordblind.

”Og det har jeg slåsset med siden,” fortæller Søren Holm Pedersen.

Ud over de mange terpetimer sammen med sin mor, fik han ekstraundervisning i skolen og kom på ordblindeefterskolen Kragelund. Her blev han løftet fra at læse på 2. klasses niveau til at læse på 4. klasses niveau.

Med flid og stædighed lykkedes det som teenager Søren Holm Pedersen at gennemføre uddannelsen som værktøjsmager. Siden blev han uddannet låsesmed, og for 11 år siden fuldførte han sin tredje uddannelse og blev brandmand.

Det skete, efter at han var flyttet fra Kolding til sin hustrus hjemby Jels.

”Jeg ville gerne lære nogen at kende, og fodbold har aldrig lige været mig. Min far var brandmand i Kolding, så det har nok også haft en finger med i spillet,” vurderer Søren Holm Pedersen om sin beslutning om at melde sig ind i Jels Frivillige Brandværn og blive brandmand.


Mange praktiske øvelser

Ordblindheden spændte ikke ben for Søren Holm Pedersen.

”Brandmandsuddannelsen er god. Der er mange læresætninger, som skal terpes igennem, men de er logiske og bliver forklaret godt i løbet af uddannelsen, så man forstår dem,” synes Søren Holm Pedersen.

Han uddyber, at undervisningsmaterialet på brandmandsuddannelsen er kombineret med rigtig mange praktiske øvelser, som hjælper med til, at den nye viden sætter sig fast.

Søren Holm Pedersen oplever derfor brandmandsfaget, som ét, der er nemt at gå til i forhold til de udfordringer, han har.

”Det er praktisk og visuelt uden så mange tal og ting, der skal læses og skrives. Derfor tænker jeg heller ikke over min ordblindhed som noget, der hæmmer mig.”

 

Ordblindhed er ikke en hindring

En opgørelse har vist, at der på hver anden af TrekantBrands 15 stationer er ansat brandfolk, som er ordblinde i større eller mindre grad. Men ingen af lederne ude på stationerne oplever dette som et problem i dagligdagen.

”Det er ikke nogen hindring, for vi har redskaberne til at hjælpe dem,” siger John Boelck, som er stationsleder i Vamdrup.

”Ordblindhed er ikke nogen sygdom, det er bare et lille handicap, og det bliver de ikke ringere brandfolk af, så de skal være hjerteligt velkommen her,” understreger John Boelck.

 


På TrekantBrands uddannelsescenter i Gudsø, er der
mindre fokus på teori og mere fokus på praksis. 

 

Hans kollega på stationen i Billund, Steen T. Knudsen, er enig:
”Brandmandsfaget er et godt fag, hvor det ikke er en hæmsko, hvis man har svært ved at læse, og man kan få hjælp under uddannelsen, hvis man oplyser om sin ordblindhed. Så man skal ikke holde sig tilbage eller skamme sig - man skal bare være åben og ærlig.”

Og netop dette råd lever Søren Holm Pedersen efter:

”Man skal være åben og give det en chance. Og så handler det bare om at terpe og øve. Det gode ved brandmandsfaget er også, at der ikke er ét rigtigt facit. Der er mange måde at gribe tingene an på, og vi har en bil fuld af redskaber, vi kan bruge.”

 

Brande slukkes ikke med kuglepen

Én af TrekantBrands uddannelsesansvarlige, Søren Simonsen, fortæller, at uddannelsen til brandmand netop er praksisnær og med et stort fokus på at lære teorien igennem øvelser på pladsen ved uddannelsescenteret i Gudsø.

”Vi gør meget ud af, at der ikke er ret meget tavleundervisning, men en masse praktik på uddannelsen” understreger Søren Simonsen.

På Falcks uddannelsescenter Langvang er der en tilsvarende fremgangsmåd. Det oplyser daglig leder Henrik Pedersen. De mange repetitioner i løbet af uddannelsen plejer at være en stor hjælp i forbindelse med den afsluttende eksamen.

Og har man brug for lidt mere hjælp, har Beredskabsstyrelsen indlæst uddannelsens emnehæfter på lydfil.

Når alt kommer til alt, er det langt fra oplevelsen, at ordblindhed er en hæmsko blandt brandfolk.

”Man skal ikke slukke brande med en kuglepen. Det er et håndværk,” lyder det fra Søren Simonsen, som tilføjer, at rigtig mange ordblinde derfor også består brandmandsuddannelsen. 

Områdechef Bo Gøgsig understreger samtidig, at der i TrekantBrand er et fortsat øget fokus på at kommunikere via flere forskellige platforme – inklusive video. Det er netop for at sikre, at alle brandfolk bliver mødt; både under uddannelsen og i den efterfølgende dagligdag ved beredskabet.