Sandsække: Et vigtigt redskab, når vandet kommer
Opdateret:Skybrud, oversvømmelser eller for meget vand i åen giver udfordringer, som mange privatpersoner får tæt ind på livet - nærmere bestemt ind i deres hjem.
Når hjemmet bliver oversvømmet, er det grundejerens eget ansvar at sikre sin ejendom mod skader og oversvømmelser. Et vigtigt redskab i denne forbindelse er at bruge sandsække. Men hvordan fylder man en sandsæk korrekt? Og hvordan skal de placeres i og omkring hjemmet?
Det får du nogle gode råd til her:
Sådan fyldes en sandsæk
- Sandsækken fyldes med knap 2/3 med sand eller grus (ca. 20 kg) - kun på den måde kan man opnå, at sækken bliver flad, når den stables i vandret position.
- Sandsækken bindes så højt oppe som muligt (8-10cm fra toppen) med sækkebindere eller snor.
- Fyld først sand i sækkene, når de skal anvendes. Stoffet på de fyldte sandsække, der ligger på lager, rådner med tiden. Derved mister de over tid deres anvendelighed.
Sådan stables sandsækkene
- Læg først et stykke kraftigt stykke plastik i bunden og op langs facade/dør/kældervindue, inden du begynder at stable sandsækkene.
- Når sandsække stables, skal de placeres ved hjælp af teknikken "forbandt", som man eksempelvis også kender fra fliselægning.
- I hvert vandret lag vendes sandsækkene, således at retningen skifter lag for lag - på den måde dækkes flest mulige sammenføjninger, og stablingen bliver mere stabil.
- Flest mulige sække skal have topenden endt indad i stablingen.
- Stablinger bør være mindst 60 centimeter tykke (svarende til én sandsæk på tværs)
Gode råd ved fritstående stablinger
- Stablingen skal være tykkere i bunden end foroven.
- Siderne stables med en hældning på 1-7, således at hvert nyt lag med sandsække rykkes én centimeter