Callesen-familien har tre generationer repræsenteret på brandstationen i Jels

Opdateret: 13 november 2023
Søren Callesen (tv.) er brandkaptajn i Jels. Hans datter, Amalie, har netop sluttet sig til brandværnet, som farfar Arne (th.) har været en del af siden 1990.
Søren Callesen (tv.) er brandkaptajn i Jels. Hans datter, Amalie, har netop sluttet sig til brandværnet, som farfar Arne (th.) har været en del af siden 1990.

Hvordan ville du have det med at sende dit barn ind i et brændende hus? Det er én af de overvejelser, Søren Callesen - brandkaptajn hos Jels Frivillige Brandværn - måske kommer til at gøre sig i fremtiden. Hans datter Amalie på 18 år har nemlig sluttet sig til brandværnet.

Dermed kommer hun til at blive tredje generation i Callesen-familien, som skal være med til at passe på Jels og omegn. Hendes farfar Arne Callesen startede traditionen, da han i 1990 blev værget som brandmand i Jels.

"Vi var flyttet til byen kort forinden, og så opdagede min nabo, at jeg havde natarbejde og derfor var hjemme i dagtimerne - så kunne jeg jo bruges som brandmand," husker Arne Callesen.

Han har aldrig fortrudt, at han blev brandmand i Jels.

"Det er en god måde at få et godt netværk. Det nyder vi stadig godt af, for det er et sammenhold, der ikke kan købes for penge," konstaterer Arne Callesen.

 

Vi passer på hinanden

Han stoppede som aktiv brandmand og holdleder i 2018, men han er stadig æresmedlem i brandværnet.

I 15 år nåede han at være brandmandskollega med sin søn, Søren Callesen, der sluttede sig til brandværnet i 2003, efter at han havde tjent ved Beredskabsstyrelsen i Haderslev.

"Derfor var det jo naturligt, at jeg gik ind i brandværnet for at prøve det af, og så er jeg bare blevet hængende," forklarer Søren Callesen, som i dag er brandkaptajn og stationsleder i Jels.

Sørens far husker engang, hvor han som holdleder skulle sende sin egen søn ind i et hus med tre meter høje flammer. 

"I det øjeblik tænkte jeg ikke over, at Søren var min søn - det var bare en opgave, der skulle løses," husker Arne Callesen. 

Men han erkender, at det kan være et svært dilemma at stå i - et dilemma som Søren nu også får at føle. Hans 18-årige datter Amalie har nemlig valgt at gå i sin fars og farfars fodspor, for hun starter på brandmandsuddannelsen til januar.

Søren Callesen er dog ikke bekymret for, at han i fremtiden kommer til at sende sin datter på farefulde opgaver:

"Vi passer alle sammen godt på hinanden som brandfolk, for vi skal alle sammen hele med hjem igen," siger brandkaptajnen.

Han tilføjer, at han også har haft nogle gode snakke med datteren, inden hun trådte ind i brandværnet.

 

Grænser og fællesskab

Til daglig går 18-årige Amalie Callesen på Vejen Gymnasium. Hun fortæller, at gik og savnede lidt spænding i hverdagen.

"Jeg vil gerne prøve mig selv og mine grænser af, så det her er en god mulighed" forklarer Amalie Callesen om sin kommende brandmandskarriere. 

Samtidig forventer hun, at hun som brandmand i Jels Frivillige Brandværn bliver en del af et nyt og anderledes fællesskab, end dem, hun er vant - og at hun bliver klogere på sig selv. 

"Og så håber jeg på, at jeg bliver stærkere - både mentalt og fysisk."

Det er også Amalies håb, at hun med sin beslutning om at træde ind i det frivillige brandværn i Jels, kan være en inspiration for andre unge - ikke mindst piger - til at gøre det samme.