God forberedelse er den bedste forsikring mod høstbrande

Opdateret: 30 juni 2025
En udbrændt mejetærsker i forbindelse med høsten 2023. Foto: Danske Beredskaber
En udbrændt mejetærsker i forbindelse med høsten 2023. Foto: Danske Beredskaber

Sidste sommer rykkede de kommunale beredskaber ud til markbrande i høstede og uhøstede afgrøder 156 gange.

Antallet af markbrande afhænger typisk af, hvor varm og tør sommeren er, men man kan som enkeltperson også selv gøre en forskel. 

Ofte vil det nemlig være varmen fra motoren, et leje eller udstødningssystemet, der antænder støv og halmrester i traktor, halmballepresser eller mejetærsker, og derfor er det vigtigt, at man husker en grundig rengøring af maskinerne. Ideelt set skal de i løbet af høsttiden blæses rene dagligt med en løvblæser eller en kompressor. 

"Og har man en mobil vandbeholder med en pumpe klar til at tage kampen op med flammerne og måske suppleret med en stubharve til at lave et brandbælte, så kan man både redde store arealer med afgrøder og maskinparken, hvis ilden spreder sig. Men tænk altid først på din egen og andres sikkerhed," siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Han tilføjer:
"Hvis ilden har fået for godt fat, så skal du dreje op mod vinden og komme væk fra ilden, og derefter ringe efter brandvæsenet på 1-1-2, så kommer den nærmeste brandstation til hjælp."

 

Automatisk hjælp

Hos Seges Innovation, der driver forskning og vidensformidling inden for landbruget, anbefaler man desuden at bruge automatiske brandslukningssystemer.

"Automatiske brandslukningssystemer sætter ind mod flammerne, så snart en brand opstår, og det kan give maskinføreren vigtige sekunder til at få situationen under kontrol, og ofte vil det være nok til at redde både mejetærskeren og afgrøden," lyder det fra Henning Sjørslev Lyngvig, landskonsulent for Maskiner og Markteknik i Seges Innovation.

De fleste automatiske brandslukkere virker ved at en slange tilsluttet en brandslukker monteres i motorrummet på de mest udsatte steder, og opstår der brand, vil varmen og strålingsenergien få slangen til at briste og angriber ilden, inden maskinføreren opdager, at der er ild i mejetærskeren.

 

Hvis uheldet er ude:

Bring dig selv og andre i sikkerhed og drej køretøjet mod vinden for at undgå røg og flammer ved udstigning.

Ring omgående 1-1-2 – tag imod brandvæsenet – en ”vejlods” kan guide brandvæsenet til branden

Begræns eller stands branden uden at udsætte dig selv eller andre for fare:
– Brug pulverslukker og håndslukker til brand på maskiner
– Brug vand til at slukke ild i afgrøder, halm, støv, avner m.v.
– Lav evt. et brandbælte i afgrøderne umiddelbart uden for brandens rækkevidde, hvis du kan
– Tag højde for vinden – ild spreder sig i vindretningen